Heggen

Geometrie en natuurlijke omheiningen

Waarom een heg?

In tegenstelling tot 'inerte' omheiningen zoals muren, hekken, gevlochten rekken of netten bestaan "levende" omheiningen uit plantaardige elementen. Zo wordt een extra natuurlijke versiering in de tuin aangebracht. Een heg verhoogt aanzienlijk het beschikbare groen en is fundamenteel bij het bepalen van de persoonlijkheid van je groenzone.

Hoe creëer ik mijn “persoonlijke” heg?

Door heggen op creatieve wijze te gebruiken en bijvoorbeeld strakke opstellingen in lijn te vermijden die koude en dreigende barrières vormen, kunnen ze prachtige elementen van levende architectuur worden. Ook bij strak gesnoeide heggen kan je wat fantasie aan de dag leggen. Door verschillende soorten planten of diverse variëteiten van dezelfde soort (bijvoorbeeld groene en bonte hulst) te combineren, krijg je een afwisseling van gebladerte dat op zich al volstaat om iets ongewoons te creëren.

Hoe kies ik de planten voor de heg?

De keuze zal natuurlijk vallen op soorten die in de eerste plaats aangepast zijn aan het klimaat van de zone, en in de tweede plaats aan de plaats en blootstelling in de tuin. De keuze zou ook moeten uitgaan naar planten die over meer dan een troef beschikken. Planten die bijvoorbeeld een mooie bloei koppelen aan herfstbessen, of een aantrekkelijk of wintergroen gebladerte. Om monotone heggen te vermijden die bestaan uit een opeenvolging van een en dezelfde plant, kan je heesters kiezen die licht en flexibel opschieten, met licht gebogen takken.

Welke planten zijn geschikt voor heggen?

Altijdgroene planten zijn ideaal, omdat ze de hele winter niet van vorm en kleur veranderen. In het noorden zijn de taxus en de hulst bijzonder aangewezen. Die vormen zeer dichte heggen en hoeven maar eenmaal per jaar gesnoeid te worden. Ook snelgroeiende planten zoals liguster of laurierkers worden vaak gebruikt, maar die moeten meermaals per jaar worden gesnoeid om ze geordend te houden en een dichte heg te verkrijgen. Coniferen zijn ook zeer geschikt voor heggen: verkrijgbaar in donkergroene kleuren zoals de Italiaanse cipres en de fijnspar (in de bergen), of in lichtere kleuren zoals de Montereycipres (groeit jaarlijks 70-90 cm) of de Green Hedger (groene heg, wetenschappelijke naam Chamaecyparis lawsoniana), die recht groeit en een compacte en stevige heg vormt. Lavendel is een geurige, wintergroene plant die hoogstens 90 cm hoog wordt, goed bestand is tegen de zilte wind en normaal in warme klimaatzones groeit.

Zijn ook bomen geschikt?

Heesters en bladverliezende bomen worden veel gebruikt. Vooral beuken en haagbeuken, die hun bruine en gele bladeren tijdens het hele koude seizoen behouden, tot het begin van de lente. Bomen kunnen leiden tot gigantische heggen en fungeren als windbreker. Ze zijn efficiënter dan een muur of een omheining omdat ze de wind doorlaten en die tegelijkertijd vertragen. Langs de kust kan je ook exotische soorten gebruiken, zoals de acacia saligna, die goed bestand is tegen de inwerking van het zout. In grote parken, ver van de zee, zijn iepen, lindebomen en esdoornen geschikt.

Wanneer plant ik een heg?

Heggen bestaande uit bladverliezende planten kunnen op elk moment van het rustseizoen worden geplant; heggen bestaande uit wintergroene planten daarentegen moeten worden geplant in oktober of april, als de bodem vochtig is.

Hoe?

De greppel moet 60 cm breed zijn. Giet meststof of vruchtbare teelaarde op de bodem en bedek die. Een tiental dagen voor het planten bestrooi je het oppervlak met superfosfaat. Maak de gaten diep genoeg zodat het hele wortelgestel of de aardkluit erin past, en plant de heesters erin. Zorg ervoor dat de plant even diep geplant wordt als in de kwekerij (baseer je op het merkteken dat de aarde op de stam heeft achtergelaten). Om de jonge heg te beschermen tegen de wind, bevestig je steunen aan de uiteinden van de rijen. Span een ijzerdraad tussen de steunen en bind alle planten eraan vast.

Hoe verzorg ik de heg?

In de lente moet meststof worden toegediend aan de volwassen heggen, waarbij het hele wortelgebied wordt bedekt met een goede specifieke meststof. Herhaal de bemesting aan het begin van de zomer. Begiet eerst de grond als die droog staat en dek die dan af met een bodembedekking om de bodem ook in droge periodes constant vochtig te houden.

Wanneer moet ik snoeien?

Voor heggen die geen bijzondere vorm moeten krijgen, volstaat het na het planten de jonge planten  met een derde te snoeien. Daarna moeten ze een keer worden gesnoeid na de bloei. Bij heggen die een bepaalde vorm moeten krijgen, moet meteen na het planten de helft van de hoogte worden gesnoeid. Daarna twee tot drie keer per jaar. De snoeiperioden en de gebruikte methodes kunnen variëren afhankelijk van het type heester. Door bij te snoeien kan je ongewone plantvormen creëren. Je kan bijvoorbeeld zuilen, bollen of vensters maken in de heggen, waardoor je een spel van licht en schaduw krijgt. Elektrische heggenscharen zijn heel handig, vooral bij malse heggen.

Andere tips in een notendop

  • Taxus is bestand tegen steviger snoeiwerk dan de meeste andere wintergroene planten. Je kan de plant verjongen of de afmetingen ervan verkleinen door de takjes tot tegen de voet van de oude stam af te snijden.
  • Wacht niet tot de krachtigste takken hun volledige afmetingen hebben bereikt alvorens ze te snoeien. Om een dichte heg te vormen, moet je ze snoeien terwijl ze groeien. Ook al bereik je zo minder snel de gewenste hoogte, het resultaat zal bevredigender zijn.

Wanneer is een heggenschaar nodig?

Heggenscharen, met elektrische of benzinemotor, zijn van essentieel belang voor het onderhoud en de verzorging van heggen van alle afmetingen. Elektrische heggenscharen zijn wendbaarder, lichter en geruislozer en zijn vooral aangewezen bij heggen in de buurt van een stopcontact en waarvan de takken een kleine diameter hebben. Heggenscharen met een tweetakt benzinemotor en uitgerust met langere messen, zijn geschikt voor meer intensief werk en voor moeilijker heggen (dichter gebladerte, dikkere takken).

Hoe kiezen?

Het mes moet van uitstekende kwaliteit zijn en een rechte snede garanderen, zowel om esthetische redenen als om de gezondheid van de plant te vrijwaren. Oplossingen zoals de “primer” en de “lift starter” maken het starten altijd gemakkelijk, ook als de machine lang niet werd gebruikt. De voorkeur gaat tevens uit naar gebruiksvriendelijke modellen voorzien van een automatische blokkering van de messen (in minder dan een seconde). Handig is ook de handgreep die 180° kan draaien om comfortabel langs verticale wanden te werken.

Multifunctionele, handige en goedkope bosmaaiers.

We hebben het al gehad over de multifunctionele bosmaaiers. Je koopt een enkele machine, uitgerust met een kop of een schijf, onderling verwisselbaar met een reeks accessoires voor alle behoeften. Voor een beperkte prijs kan je zo een product met 2 functies krijgen.

Hoe vorm je een bosmaaier om tot een richtbare heggenschaar?

De basisidee achter de multifunctionele bosmaaiers is dat je gemakkelijk kan overgaan van de ene gebruikstoepassing naar de andere door gewoon het snijapparaat te veranderen, zonder ander gereedschap te hoeven gebruiken. Door gewoon de kop of de schijf te vervangen door een richtbare toepassing voor heggenscharen, krijg je in een mum van tijd een praktisch en performant product waarmee je grote heggen kan aanpakken.

Wat is een richtbare heggenschaar?

Dat is een systeem met messen dat op een bosmaaier kan worden aangebracht. Dankzij de lengte van de transmissiestaaf kan je vanop de grond hoge heggen snoeien. En dankzij de draaihoek van 270° kan je probleemloos werken in de top van heggen, en langs verticale of hellende wanden. Bij de topmodellen kan de messengroep op verschillende tussenstanden worden aangebracht voor nog meer gebruiksflexibiliteit.

Is een heggenschaar een gemakkelijk werktuig?

Dankzij het gemakkelijke inschakelen, gebruik en onderhoud, de hanteerbaarheid en het geringe gewicht zijn heggenscharen geschikt voor gebruikers van elke leeftijd en geslacht.

Zijn het veilige toestellen?

De basisveiligheid van de producten is heel hoog. Daarnaast is het gebruik van professionele handschoenen die tot boven de pols reiken en een beschermende bril, of beter nog een gezichtmasker, absoluut aangeraden. Stevig schoeisel, bij voorkeur professionele snijbestendige schoenen, zorgen voor een goede grip op de grond, een beter evenwicht, minder inspanning en een grotere precisie bij het werken. Ook de rest van de kleding moet aangepast zijn en in ieder geval het grootste deel van het lichaam bedekken. In de handel zijn comfortabele en stevige tot zelfs snijbestendige jassen, beenbeschermers en tuinbroeken verkrijgbaar. Een zekere geluidsisolatie is ook belangrijk om de concentratie te bewaren en de stress te verminderen. Oordoppen of oorstoppen zijn dan ook erg handig. Die zijn verkrijgbaar in gespecialiseerde verkooppunten en worden vaak verdeeld door de producent van de heggenscharen zelf.
© 2002-2014 Bemak Benelux NV
Wenenstraat, 7 - 2321 Meer - Tel 0032 (0)3 6850773 - Fax 0032 (0)3 685 0843
| voorwaarden en bepalingen | credits | info@bemakbenelux.be | all right reserved |
XHTML