Besproeien en begieten

De besproeiing van planten, heggen en gazons

Een fundamenteel aspect van de verzorging van groene gebieden is een correcte, regelmatige besproeiing. Planten, heggen en gazons hebben vooral in de lente en zomer voldoende water nodig, en in de juiste doseringen, om ervoor te zorgen dat de wortels niet uitdrogen en de begroei­ing mooi groen en dicht blijft.
 
Het water moet gelijkmatig worden verspreid, in de vorm van heel fijne regen, vooral op het gras. Als het gazon nog maar net ingezaaid is, moet het aan het oppervlak goed vochtig worden gehouden: het is dan het beste het gazon 2-3 keer per dag nat te maken met kleine hoeveelheden water. 
 
Naarmate het gras zich ontwikkelt, moet de hoeveelheid water worden verhoogd en de frequentie worden verminderd, zodat het water goed in de grond kan doordringen. Een al ontwikkeld gazon - later in de lente, vooral als het weinig regent - mag ook wel elke 4-5dagen met ruim water worden besproeid. Het beste moment hiervoor is on­getwijfeld ‘s morgens vroeg, aangezien de grond ‘s nachts afkoelt en thermische schokken dus worden vermeden, en omdat de zon, als hij hoog staat, het kostbare vocht laat verdampen. Als het gazon erg droog is, wordt geadviseerd het eerst nat te maken met weinig water, en vervolgens steeds meer water te gebruiken.
 
Voor alle eisen die aan zowel particuliere als professionele besproeiing worden gesteld, en dus zowel voor tuinen als voor kleine - middelgrote bebouwingen, kan men met vertrouwen gebruik maken van zelfaanzuigende en centrifugaal-waterpompen. Dit zijn lichte, goed te hanteren machines die tegelijkertijd stevig en blijvend betrouwbaar zijn: ze zijn leverbaar met een cilinderinhoud in verschillende klassen en met verschillende soorten motoren, bieden maxi­male flexibiliteit in alle werkomstandigheden, en garanderen optimale prestaties, ook op grotere afstand tot de waterbronnen.
 
Voor planten en heggen in het bijzonder is het het beste geen al te koud water te gebruiken: de spuiten of de douchelansen zijn ideaal voor de afgifte van verneveld water op de meest geschikte temperatuur.

De bescherming van planten, heggen en gazons

De conservering van groene gebieden werpt zich op als een prioritair probleem: vooral in stedelijke omgevingen zijn planten uiterst belangrijk, niet alleen vanuit hygiënisch oogpunt, als het beste tegengif tegen de vervuiling, maar ook omdat planten van belang zijn voor recreatieve, culturele, sociale en esthetische aspecten.
 
Behalve water hebben planten, heggen en gazons ook andere stoffen nodig, die onmisbaar zijn voor hun gezondheid. Behandelingen en ontsmetting van groene gebieden -met inbegrip van aanplant, kleine plantages en kwekerijen - worden over het algemeen uitgevoerd met behulp van vernevelaars en spuiten.
De belangrijkste taak van deze machines is het vernevelen van een actief mengsel dat is opgelost in water, en dat op de begroeiing wordt gespoten. Deze machines kunnen vloeistoffen verspreiden (zoals schimmelwerende middelen en pesticiden) of poeders, die nuttig zijn voor de gezondheid en de groei van de gewassen.
 
Voor wat betreft dit type machines moet worden gewezen op de technologische vooruitgang die de laatste jaren van belang geweest is voor de algemene eigenschappen, de materialen, de aanpassing van de prestaties aan de eisen die worden gesteld door het type werk, de aspecten die te maken hebben met de veiligheid en hygiënische problemen.
 
Als algemene regel willen wij eraan herinneren dat deze behandelingen het beste kunnen worden uitgevoerd op een koel moment op de dag, en dus niet rond het middaguur. Voor een efficiënter gebruik van deze producten, en om te voorkomen dat er te grote hoeveelheden in het milieu terechtkomen, wordt geadviseerd om de behandelingen niet uit te voeren op winderige of regenachtige dagen.
 
 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

© 2002-2014 Bemak Benelux NV
Wenenstraat, 7 - 2321 Meer - Tel 0032 (0)3 6850773 - Fax 0032 (0)3 685 0843
| voorwaarden en bepalingen | credits | info@bemakbenelux.be | all right reserved |
XHTML